Exponentiële kostprijscalculator

De Exponentiële kostprijscalculator berekent op basis van actuele historische big-data, een exponentiële curve en een minimum- en/of maximumprijs de juiste kostprijs (voorcalculatie) per artikel.

De big-data wordt direct uitgelezen vanuit SAP. SAP is een Enterprise Resource Planning software pakket. Vervolgens wordt automatisch voor alle artikelen op basis van deze (reken)methode de voorcalculatie kostprijs berekend. Het resultaat wordt volautomatisch in SAP ingeladen, zodat alle medewerkers van het bedrijf – vanuit SAP – over de juiste kostprijs beschikken.

De Exponentiële kostprijscalculator houdt de gegevens in SAP volautomatisch up-to-date aan de hand van actuele big-data en Order Entry in SAP, zodat het verschil tussen voor- en nacalculatie minimaal is en blijft.

Bedrijfsnaam: SPGPrints Group Website: https://www.spgprints.com

SPGPrints is wereldwijd marktleider op het gebied van geavanceerde druksystemen en gebruiksgoederen voor de textiele en grafische drukindustrie. Daarnaast houdt SPGPrints zich bezig met de productie van metalen precisie producten door middel van elektro formeren en etsen.

Kernactiviteiten zijn:

 • Rotatiezeefdruk systemen voor de textiele, industriële grafische industrie;
 • Digitale printsystemen voor de textiele en grafische industrie;
 • Gebruiksgoederen (consumables) voor de textiele, industriële en grafische industrie, waaronder rotatiezeefdruk sjablonen, lakken en (digitale) inkten;
 • Levering van services en spare parts.
Review

Martijn Derksen Logistics Engineer SPGPrints B.V.

Martijn Derksen

Hoe heb je de ontwikkeling van de applicatie ervaren?

 • Prima samenwerking;
 • Bekend persoon uit mijn eigen netwerk;
 • Betrouwbaar;
 • Open en eerlijk;
 • Meedenken in juiste proces / oplossing.

Hoe stabiel is de applicatie?

“Werkte altijd naar verwachting. Nooit issues gehad.”

Hoe tevreden ben je met het eindresultaat?

 • Gebruiksvriendelijkheid;
 • Intuïtiviteit;
 • Compatibiliteit;
 • Toegankelijkheid.

“Op alles positief; in goede samenwerking is de applicatie stapsgewijs opgesteld. Door de juiste perceptie van beide kanten, was het eindresultaat gewoonweg uitmuntend.”

Zou je, met de wetenschap van nu, Jazetti nogmaals deze applicatie laten maken?

“Ik zou het precies hetzelfde doen.”

Zou je andere adviseren om door Jazetti een applicatie te laten maken?

“Jazeker. Prima partij en fijne samenwerking in een prettige setting.”

Waarom de Exponentiële kostprijscalculator

SPGPrints werkt met SAP. SAP is een Enterprise Resource Planning software pakket. Dit systeem is niet in staat om een betrouwbare (en complexe) kostprijscalculatie te maken op basis van voorcalculatie voor de goederen van SPGPrints binnen gestelde tijd en/of budget.

Door het gebrek aan een goede voorcalculatie, werden onrealistische offertes uitgebracht en dit leidde (bijna altijd) tot verliesposten en zelfs spanningen tussen de inkoop- en verkoopafdeling. Uit de nacalculatie bleek telkens dat er niet voldoende ‘dekking’ in de (voorcalculatie) kostprijs werd opgenomen.

SPGPrints beschikte over veel historische nacalculatie data en hierin zat de oplossing verstopt.

SPGPrints wilde snel van de buitenproportionele verschillen af tussen de voor- en nacalculatie.

Exponentiële Kostprijscalculator SPGPrints

Het analyseren van de uitdaging

Na een persoonlijk gesprek met de financiële en logistieke afdeling van SPGPrints werd snel duidelijk dat er buitenproportionele verschillen tussen de voor- en nacalculatie zaten.

SPGPrints beschikte over een enorme hoeveelheid actuele big-data en op basis van deze gegevens moest een calculatiemodel worden gebouwd, welke zorgt voor een minimale afwijking in de voor- en nacalculatie.

De gegevens moesten – met behulp van een interface – vol automatisch buiten SAP berekend worden, omdat SAP niet in staat is om deze complexe calculatie te maken (binnen de beschikbare tijd en/of budget).

Als laatste moesten de juiste artikelprijzen in SAP weergegeven worden, omdat alle medewerkers van SPGPrints wereldwijd dit systeem moeten raadplegen.

Het maken van de oplossing

Jazetti BV is stap voor stap met SPGPrints aan de slag gegaan, door in eerste instantie de gehele werkstroom te testen op haalbaarheid.

Kunnen we de vereiste data automatisch ‘real-time’ ontsluiten vanuit SAP? Zo, ja:

Kunnen we op basis van deze gegevens een model maken, waardoor het verschil tussen de voor- en nacalculatie minimaal is? Zo, ja:

Kunnen we dit model automatisch en continu laten berekenen? Zo, ja:

Kunnen we het gewenste resultaat automatisch inladen in SAP, zodat de gebruikers hierin de actuele artikel prijzen zien?

Dit alles hebben wij in orde gemaakt. Daarnaast hebben we een beveiligde gebruikersinterface toegevoegd waarmee hoofdrolspelers steekproefsgewijs de voor- en nacalculatie kunnen toetsen en waar nodig – binnen de gestelde kaders – kunnen finetunen.

De resultaten

Door de juiste voorcalculatie zijn de artikelprijzen veel realistischer opgebouwd en ontstaan geen verliezen door het ontbreken van gemaakte kosten. Daarnaast behoren de spanningen tussen de inkoop- en verkoopafdeling tot het verleden.

%

Vermindering van ongedekte kosten

%

Verhoging betrouwbaarheid

%

Verbetering bedrijfsproces

%

Mogelijkheid om te finetunen

Jazetti’s software projecten.

Jazetti heeft sinds 2011 tot vandaag de dag al haar software projecten succesvol afgerond. Het betreft hier meer dan 60 kleine en grote softwareprojecten! Dit hebben we bereikt door intensief, open en eerlijk samen te werken met onze partners. Als we iets doen, dan doen we dat goed.

Klik op onderstaande afbeeldingen om een gedetaileerde indruk van onze software projecten te krijgen.

SPGPrints
Vesta Terminals
More coming soon

Meer weten? Neem dan contact op!